Hue

zondag 9 februari

De volgende morgen komen we aan in Hué. Door de treinwissel zijn we echter twee uren kwijt, wat ons programma zwaar onder druk zet. Ik begreep al niet waarom we in deze voormalige keizerstad maar één dag bleven. Er is zoveel te zien dat je er gemakkelijk drie  dagen kunt verblijven.

We maken er dan maar het beste van en vertrekken onmiddellijk naar de Song Huong (Parfumrivier), waar we inschepen voor een tochtje dat ons tot aan  de Thien Mu-pagode brengt, de Pagode van de Hemelse Dame.

De achthoekige Phuoc Duyen-toren is een echte blikvanger. De zeven verdiepingen van de toren symboliseren de verschillende reïncarnaties van Boeddha. Het heiligdom wordt bewaakt door zes godenbeelden en binnen is een verguld beeld van de lachende Boeddha.

In de tuin staat een oude Austin, de auto waarmee in 1963 Thich Quang Duc, een monnik van deze tempel, naar Saigon reed om er zich in brand te steken uit protest tegen het repressieve regime van president Nog Dinh Diem in het toenmalige Zuid Vietnam. De foto van de brandende monnik haalde toen overal ter wereld de voorpagina's.


de citadel van hue

We varen terug naar de stad. Het is hoogtijd om te middagmalen. Daarna bezoeken we de Kinh Thanh, de citadel van Hué. Ze is ongeveer 520 ha groot en wordt omgeven door een 8 m hoge en 20 m dikke muur. In deze 10 km lange muur zijn 10 grote poorten. Ten zuiden van de muur staat de 37 m hoge Cot Co (Vlaggentoren).

Binnen de citadel biedt een tweede muur van 6 m hoog bescherming aan de keizerstad (Hoang Thanh), waar tal van paleizen, tempels en bloementuinen liggen. Vier prachtig versierde poorten bieden toegang tot de stad. Boven de Ngo Mon, de zuidelijke poort, verrijst de Wachttoren van de Vijf Feniksen. Het dak van deze toren is met gele en groene pannen bedekt. Tussen de poort en de buitenste muur staan de Kanonnen van de Negen Goden. De vijf kanonnen aan de westkant symboliseren de vijf confuciaanse elementen metaal, water, hout, vuur en aarde, de vier aan de oostkant de vier seizoenen. Elk kanon weegt ongeveer 10 ton.

Na de Ngo Mon-poort komen we bij de Brug van het Gouden Water (Trung Dao), die ooit alleen mocht worden betreden door de keizer. De brug voert naar het Thai Hoa-paleis, het Paleis van de Opperste Harmonie. Hier hield de keizer om de twee maanden audiëntie met zijn hof. Achter het Thai Ho-paleis ligt het derde en laatste ommuurde deel van de citadel, de Verboden Purperen Stad (Tu Cam Thanh). Deze stad binnen de stad was voorbehouden aan de keizer en zijn familie. Omdat de Viet Cong de stad als bunker gebruikte, is de Verboden Purperen Stad tijdens het Tet-offensief van 1968 vrijwel geheel verwoest. De bouwwerken worden momenteel gerestaureerd.

Aan de linker- en rechterkant liggen de Zalen van de Mandarijnen In de linkerzaal kunnen bezoekers zich laten fotograferen in kleding uit de keizerlijke periode. In de rechtse zaal is een deel van de collectie van het Museum van Oudheden te zien. In het Keizerlijk Theater worden regelmatig dansvoorstellingen gegeven. Achter het theater bevindt zich het Leespaviljoen van de keizer, fraai versierd met keramische tegeltjes.  Vlakbij wordt een aantal overdekte passages gebouwd in de stijl van de Nguyen-dynastie. Links en rechts van het lege terrein erachter staan twee achthoekige muziekpaviljoens.

In het westen van de citadel, tussen de muren van de Verboden Purperen Stad en die van de keizerstad, staat het Dien Tho-paleis, de residentie van de keizerin-moeder. Dit complex bestaat uit een twintigtal bouwwerken, waaronder het zeer fraaie Truong Du-paviljoen, dat wordt omringd door een lotusvijver. Vlak achter het Dien-Tho-paleis zien we de Truong Sanh-residentie waar de keizerin-moeder haar gasten ontving. De tempels in de keizerstad zijn gewijd aan leden van de keizerlijke familie.

  • Het is bijna sluitingstijd wanneer we de citadel verlaten en naar ons hotel stappen, het Park View Hotel.. Onderweg komen we nog wat militair materieel tegen.

de tombe van tu duc

maandag 10 februari.

 Om acht uur zijn we weer de hort op, bestemming Hoi An. Maar eerst bezoeken we nog de tombe van keizer Tu Duc. Langs de oevers van de rivieren Song Huong (Parfumrivier), Ta Trach en Hay Trach liggen meerdere voormalige Vietnamese keizers begraven. Deze keizerlijke tombes bieden een goed inzicht in hoe keizers vroeger begraven werden. Je kunt de Keizerlijke tomben van Tu Duc, Dong Khank, Thieu Tri, Minh Mang en Gia Long bezoeken. Wij bezoeken de keizerlijke tombe van Tu Duc die algemeen als de mooiste wordt beschouwd. De tombe staat in een fraai aangelegde tuin, naast andere gebouwen zoals het verblijf van zijn 104 vrouwen en minnaressen.


Maak jouw eigen website met JouwWeb