de noordelijke centrale provincie

De volgende dag verlaten we Jaffna en het noorden. Onze bestemming is de koningsstad Anuradhapura, de hoofdstad van de Noordelijke Centrale Provincie. Het is een lange rit die we twee keer onderbreken om wat te eten in een restaurantje langs de weg. Het is er altijd eenvoudig, goedkoop en lekker. De tweede keer zijn de uitbaters moslims, die hun bouwsel het 'Misaal Hotel' genoemd hebben. Vip zegt ons dat we bij moslims altijd met een gerust hart kunnen eten omdat ze 'heel hygiënisch zijn'.


mihintale

Onze eerste uitstap in de regio brengt ons naar Mihintale. Mihintale (Mahinda's Heuvel) wordt beschouwd als de bakermat van het boeddhisme in Sri Lanka. Geen wonder dat er alle dagen grote aantallen pelgrims naar de prachtige oude tempels en dagoba's komen.

Hier zou koning Devanampiya Tissa in 247 v.Ch. Mahinda ontmoet hebben, die hem tot het boeddhisme bekeerde. Mahinda was door zijn vader, de Indiase keizer Ashoka, naa Sri Lanka gezonden om er het boeddhisme te verbreiden. Het werd door de Singalezen vol enthousiasme omarmd.

De top van de heuvel bereik je via drie trappen met in totaal 1.840 treden. De trappen stammen uit de tijd van koning Bhatika Abhaya (22 v.Ch.-7 n.Ch.)

De derde trap is smal en steil. Hij brengt ons naar het hoogste plateau. Hier duidt de prachtige Ambasthala-pagoda (mangoboomstoepa) de plaats aan waar de koning en Mahinda elkaar hebben ontmoet. 

Vanop dit plateau lopen paden in alle richtingen. Eén daarvan voert naar de uit de eerste eeuw v.Ch. stammende Mahaseya-dagoba, de grootste stoepa van Mihintale, waarin een haar van boeddha wordt bewaard.

Terwijl we rond de Mahaseya-dagoba wandelen hebben we het geluk op enkele meters van ons een neushoornvogel die uitsluitend hier voorkomt te zien, de ocyceros gingalensis, in onze taal 'tok' genoemd.

Het uitzicht is overweldigend. We kunnen van hier zowat de hele site overzien. In de verte lonkt een nieuwe uitdaging: de Rots van de Bijeenkomst, waar Mahinda zijn eerste preek hield.

De moeizame klim naar de top van de Rots van de Bijeenkomst. Karma verdienen.

Ook vanaf hier is het uitzicht prachtig. Rechts de Mahaseya-pagoda waar we net waren.

Als je goed naar de foto's kijkt, zul je zien dat we de hele site bezocht hebben op blote voeten. Schoeisel verboden.

Dan is het weer tijd om de 1.840 treden naar beneden te nemen.


de isurumuniya rajamaha vihara

 Deze rotstempel werd in de derde eeuw v.Ch. gebouwd door koning Devanapiyatissa van Anuradhapura dichtbij het kunstmatige meer Tissa Wewa in Tissamaharama.

We bezoeken er het oude en het nieuwe heiligdom. 

De rotstempel.


het meer tissa wewa

Maak jouw eigen website met JouwWeb