DE WAT OUNALOM

In de namiddag gaan we op zoek naar het Koninklijk Paleis, maar eerst bezoeken we de Wat Ounalom, het belangrijkste tempelcomplex van het Cambodjaanse Bpeddhisme.


het koninklijk paleis

paleis was groot genoeg om het vlotjes te vinden. Het is dan ook samen met de Zilveren Pagode de grootste bezienswaardigheid van de stad. Het hele complex is tussen 1866 en 1870 gebouwd in de klassieke Khmer-stijl.  De van oorsprong houten bouwwerken werden al in het begin van de 20ste eeuw vervangen door gebouwen van steen. Het dient nog altijd als koninklijke residentie en daarom is een deel ervan voor het publiek gesloten. De muur rond het terrein is anderhalve kilometer lang. Op onze wandfeling naar de ingang komen we mooi volk tegen, dat bezig is aan een fotoshoot. De jonge vrouw in kwestie is een actrice die meespeelt in een of andere Cambodjaanse soap. Onze natuurlijke charme zorgt ervoor dat ze graag met ons op de foto wil. Misschien staan we nu wel in de Cambodjaanse Dag Allemaal.

We vinden de ingang voor bezoekers en kopen een ticket. Het gebouw dat onmiddellijk opvalt is de Troonhal met de onmogelijke naam Preah Tineang Tevea Vinicchay. Ten zuiden ervan staat de Hor Samritivimean, de Koninklijke Schatkamer. Het is een klein museum met een verzameling curiosa waaronder zilveren voorwerpen, antieke zwaarden, kostuums en andere koninklijke regalia.

De grootste attractie is de Zilveren Pagode. Ze dankt haar naam aan de 5329 zilveren vloertegels, met een totaal gewicht van bijna zes ton. Een andere naam ervoor is Wat Preah Keo Morokat, de Pagode van de Smaragden Boeddha, naar de gelijknamige tempel die we in Bangkok hebben bezocht.. We komen bij de ingang via trappen van Italiaans marmer. Om de zilveren tegels tegen beschadiging te beschermen, is de vloer grotendeels bedekt met tapijt. Op een verguld voetstuk bevindt zich het smaragdgroene beeldje van een mediterende boeddha, dat uit de 17de eeuw zou dateren. Voor het altaar staat een levensgroot gouden beeld van een staande boeddha. Het is bedekt met 2086 diamanten. De kleine stoepa van goud en zilver links van het beeld zou een haar van Boeddha huisvesten, in 1956 geschonken door Sri Lanka.  

De binnenplaats rond de Zilveren Pagode wordt omringd door een 640 m lange muur met galerij. De binnenkant van de muur heeft fresco's in levendige kleuren, met voorstellingen uit het Ramayana-verhaal. 

Voor de ingang van de pagode staat het ruiterstandbeeld van koning Norodom. We zien ook de stupa van koning Norodom Suramarit en de stupa van prinses Kantha Bopha die als kind aan leukemie is overleden. In deze stupa werd ook de urne met de as van Norodom Sihanouk bijgezet..

We verlaten het complex via de zuidelijke poort en krijgen als afscheidsgeschenkje elk een flesje water. We hadden er ook al gekocht tijdens ons bezoek. Het is ontzettend warm. Als je niet genoeg drinkt, val je er zo bij neer. Buiten de poort zijn wat souvenirwinkels en een gebouw met draagstoelen. Er staan wat levensgrote witte olifanten, en een orkestje klingelt ons tot afscheid.


We richten onze neuzen richting hotel, geholpen door een stadsplannetje. Het is een flinke wandeling. Tot onze verbazing komen we een chocoladeshop voorbij met een bord 'Belgian Chocolate, made here.' Is dat dan nog wel Belgische chocolade als die in Cambodja wordt gemaakt? We bereiken de grote markt en kopen ons een koffer. Die is hard nodig om alle aankopen die we onderweg gedaan hebben in op te bergen. Omdat we niet met die koffer willen zeulen, nemen we een tuktuk die ons naar het hotel brengt. 

Het is alweer onze laatste dag in Phnom Penh. Morgen wenkt een van de hoogtepunten van onze reis: Siem Reap en Angkor.


Maak jouw eigen website met JouwWeb