onderweg naar Galle
Onderweg naar Galle stoppen we voor een kudde runderen die de weg oversteekt. In de wetenschap dat ze heilig zijn trekken ze zich niet veel aan van het verkeer. Gevolg: piepende remmen, slalommende moto's. Deze avond zullen ze dezelfde weg terug nemen, zonder menselijke begeleiding.
Even later rijdt er ons een stoet wagens voorbij, met loeiende sirenes. Onze gids Vip is in zijn nopjes en stopt langs de kant van de weg. Hij vertelt ons dat de renners van de Ronde van Sri Lanka zo meteen gaan voorbijkomen. Deze vierdaagse internationale koers wordt gesponsord door de Luchtmacht, zoals te lezen staat op een van de wagens die ons voorbijrijdt, want 'Guwan Hamuda Papedi Sawariya' betekent: 'Luchtmacht Rittenwedstrijd'.
Eerste rit: van Hambantota naar Kogalla. De tweede rit eindigt in Angunukolapelassa. 't Is maar dat je 't weet...
Een van de vele prachtige stranden gelegen tussen Tangale en Dikwella. 'Dik' betekent lang, 'Wella' betekent strand.
de sri vishnu maha devale
Tien kilometer ten westen van Tangale ligt de Sri Vishnu Maha Devale.
Er zijn vele altaren, en elk altaar heeft zijn god of godin. Wij hebben een speciale bede voor Patini, de godin van de zwangere vrouwen, voor ons nichtje Maud. De priester zegent de armband en wikkelt hem onze onze pols.
In de tuin staan twee olifanten die bij deze vihara horen. Ze worden gebruikt bij sommige ceremonies. Tijdens de 'Esala Peraheva', een elf dagen durend feest in juli/augustus, worden honderden tempelolifanten van over heel Sri Lanka naar Kandy gebracht om er mee te lopen in de processie waarbij de Tand van Boeddha door de straten wordt gedragen.
galle
Onze volgende pleisterplaats ligt in het historische fort van Galle. Binnen de vestingmuren bevinden zich ondermeer kerken uit de koloniale tijd, typische Hollandse huisjes en het enige scheepvaartmuseum van Sri Lanka. Het mooiste uitzicht biedt het platform aan de Flag Rock: de 18 meter hoge sneuwwitte vuurtoren uit 1940 is heel fotogeniek.
Dat kan ook gezegd worden van de atypische Meerasmoskee (1909) met de twee vierkante torens. Vandaag drukt vooral de Islam zijn stempel op de oude vestingstad. Op de drukke markten zie je vooral veel Moren in stralend witte kleding en hoofddeksel, de vrouwen met hoofddoek.
Maar er is ook een Anglicaanse kerk (hierboven) en een Nederlands Hervormde Kerk (hieronder) waar we grafstenen vinden uit de 18de eeuw.
Vandaag wordt de stad ingenomen door kleurrijk geklede Tamils. Het wemelt er van de schoolkinderen, jongens en meisjes, allemaal netjes in uniform. We vermoeden dat het christenen zijn als we een priester opmerken.
Maak jouw eigen website met JouwWeb